Conform Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucratoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevazută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Concediul de odihnă şi Norma de lucru
Numarul de zile de concediu acordate este acelaşi indiferent de norma de lucru.
Exemplu:
Un angajat care lucrează jumatate de normă (4 ore) într-o firmă care asigură drept la concediu de 20 de zile va beneficia de 20 zile de concediu.
Concediul de odihnă şi Sărbătorile legale
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Exemplu:
Un angajat care se află în concediu de odihnă în perioada 8 Iunie 2014 – 19 Iunie 2014 va “consuma” în această perioadă doar 9 zile in loc de 10 deoarece ziua de 9 Iunie este sarbatoare legală (a doua zi de Rusalii).
Sărbătorile legale în 2015:
- 1 şi 2 ianuarie,
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
- 12 şi 13 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte),
- 1 mai,
- 31 mai şi 1 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii),
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului),
- 30 noiembrie (Sf.Andrei),
- 1 decembrie,
- 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Craciun)
plus 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora
Concediul de odihnă şi Vechimea in muncă
Acesta este un mit. Deşi multă lume crede că numărul de zile se majorează treptat în funcţie de vechime, legislaţia nu prevede acest lucru.
Firmele pot stabili aceasta creştere prin contractul individual de muncă, singura restricţie prevazută de lege este ca minimul de zile acordate să fie 20.
Exemplu:
Un angajat cu vechime in muncă de 20 de ani care doreşte să ştie de cate zile de concediu beneficiază trebuie să îşi citească contractul de muncă sau să verifice dacă la nivelul societăţii este încheiat un contract colectiv de muncă, caz în care este posibil ca să aibă prevederi superioare celui la nivel naţional inclusiv în ceea ce priveşte durata concediului de odihnă.
Concediul de odihnă şi Gradul de invaliditate
Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în varstă de pană la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare, iar în cazul nevăzătorilor de 6 zile.
Exemplu:
Un angajat care are un grad de invaliditate, dovedit printr-un certificat de încadrare în grad de handicap, şi care lucrează într-o firmă cu 20 de zile de concediu beneficiază de un concediu de odihnă de 20+3=23 zile. (indiferent dacă lucrează cu normă întreagă sau parţială)
Concediul de odihnă şi Noul angajat
Salariaţii nou-angajaţi, pentru primul an de activitate înscris în cartea de muncă, au dreptul la un concediu de odihnă plătit cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare.